Archív
zobrazenie pre tlač
22. 11. 2014 Jazz FOR SAle III. Historická radnica, Hlavná 58, Košice
Historická radnica, Hlavná 58, Košice
Miroslav Vitouš & Jiří Stivín obr (koncert, USA/CZ)
Zloženie:

Diskografia :
1969 - Infinite Search (Embryo)
1970 - Purple
1976 - Magical Shepherd
1976 - Majesty Music
1977 - Miroslav (Freedom)
1978 - Guardian Angels
1979 - First Meeting (ECM)
1980 - Miroslav Vitous group (ECM)
1982 - Journey's End (ECM)
1985 - Emergence (ECM)
1991 - Star (ECM)
1992 - Atmos (ECM)
1992 - Big hand for Hanshin
2003 - Universal Syncopations (ECM)
2007 - Universal Syncopations 2 (ECM)
2009 - Remembering Weather Report (ECM)

Miroslav Vitouš začal hrať na kontrabas keď mal 14 rokov. Jedna z jeho prvých skupín sa volala Junior Trio, kde na bicie hral jeho brat Alan a na klávesy Jan Hammer. Študoval na Pražskom konzervatóriu a zvíťazil v medzinárodnej súťaži vo Viedni, čím si zaistil štipendium na Berklee College of Music v americkom Bostone. Je to virtuózny hráč na kontrabas a basovú gitaru a patrí medzi najlepších kontrabasistov sveta. Brilantná ukážka jeho tvorby a jeho hry na kontrabas sa nachádza na albume Now He Sings, Now He Sobs, na ktorom sa podieľali Chick Corea a Roy Haynes, ktoré sa v roku 1999 dostalo do Grammy Hall of Fame Award. Ako zakladajúcí člen jazz fusionové skupiny Weather Report spolupracoval s muzikantmi ako sú Jan Hammer,Freddie Hubbard, Miles Davis, Chick Corea, Wayne Shorter a Joe Zawinul.

Jiří Stivín
Na vyčerpávajúce zdokumentovanie hudobnej dráhy Jiřího Stivína by bolo nutné vydať ešte ďalší bulletin. Ako jeho hudobný prejav charakterizuje nespútanosť a improvizácia, tak jeho kariéru hektickosť a činorodosť. Od roku 1967 nahral viac než 100 albumov (50 jazzových, 35 klasickej hudby a vyše 20 iných žánrov), čo znamená, že ročne nahral 2 až 3 albumy (!), koncertoval po celom svete s žánrovo úplne odlišnými hudobnými zoskupeniami, venoval sa pedagogickej činnosti na Pražskom konzervatóriu a komponoval hudbu pre film a divadlo !
V roku 2007 dostal štátne vyznamenanie Českej republiky „ Za zásluhy o štát v oblasti kultúry a umenia“.

Historická radnica, Hlavná 58, Košice
European Mantra obr (koncert, HU)
Zloženie:

Obsadenie :
Borlai Gergő – bicie
Gotthard Mihály – gitara
Barabás Tamás – basgitara
Nagy János – klávesové nástroje

Skupinu založil Borlai Gergő, maďarský bubenícky virtuóz žijúci v Barcelone, v marci roku 2001. V súčasnosti sa obsadenie kapely stabilizovalo v kvartete, kde na gitare hrá obrovský gitarový talent 22 ročný Gotthard Mihály.
Ich produkcia sa dá charakterizovať ako snaha bez kompromisov preraziť bariéry medzi jednotlivými žánrami. V produkcii European Mantry je viac žánrových vplyvov – od jazzrocku až po progresívny rock. Dominantná je skvelá práca s rytmom a dynamikou a schopnosť gradácie prostredníctvom kontrastného brejku, alebo sólového bloku niektorého z členov kvarteta.

Historická radnica, Hlavná 58, Košice
Robert Balzar Trio obr (koncert, CZ)
Zloženie:

Diskografia :
RAVELLING 1998 - "ČESKÝ DISK ROKU"
ALONE 2000 - "ALBUM ROKU + KAPELA ROKU" (Ocenenie K.Velebného)
OVERNIGHT 2005 - nominácia na cenu "ANDĚL"
TALES 2008
- feat. John Abercrombie.
THEYORIES 2010 – feat. Dan Bárta - nominácia na cenu "ANDĚL"
DISCOVER WHO WE ARE 2013 - Trio v novej zostave (Balzar/Levíček/ Slavíček).

V novembri bude vydaný šiesty album - „Vuja De“, který sa nahrával tiež v New Yorku, v Sear Sound Studiu za asistencie renomovaného zvukára Jamese Farbera. (nahrávky Brad Mehldau, John Scofield, Avishai Cohen, Richard Galliano, Michael Franks atd. Masteringu sa ujal mnohonásobný držiteľ Grammy Mark Wilder.

Robert Balzar absolvoval šesťročné štúdium kontrabasu na konzervatóriu. Od roku 1985 do 1989 hrá v orchestri Československej televízie a zároveň začína pôsobiť na jazzovej scéne. Od roku 1990 je členom skupiny Hany Hegerovej a v roku 1996 zakladá trio pod vlastným menom. V roku 1998 nastupuje do funkovej formácie J.A.R. a v roku 2000 spolu zakladá sólový projekt Dana Bártu Illustratosphere. Z tejto spolupráce sa odvíja ešte jeden rešpektovaný celok Dan Bárta & R.Balzar Trio.
Jiří Levíček klavírista a skladateľ je novým členom tria, ktorý po štúdiu na Janáčkovej Akadémií Múzických Umení v Brne odišiel študovať do USA. Dva roky študoval u Stefana Karlssona a hral v známom One O´Clock Big Bande s ktorým hral na významných festivaloch v USA i v Európe – Kennedy Center in Washington D.C., Richardson Jazz Festival, North Sea Jazz Festival, Montreux Jazz Festival. V roku 2008 vydal v triu CD „Returns“ a v roku 2009 vyhral prvú cenu na prestížnej jazzovej súťaži Phillips International Jazz Competition. O rok na to sa zúčastnil Jacsonville Jazz Piano Competition na Floride, kde získal 3.cenu.
Jiří Slavíček vyštudoval konzervatórium v Ostrave. V roku 1992 prichádza do Prahy, kde sa uviedol s kapelou The Four, s ktorou víťazí na súťaži Medzinárodného jazzového festivalu v Karlových Varoch. Pre svoju všestrannosť je žiadaným štúdiovým hráčom

Historická radnica, Hlavná 58, Košice
Grzech Piotrowski - Warmiak obr (koncert, N/PL/NL)
Zloženie:

Obsadenie :
Grzegorz Piotrowski – saxofón
Arild Andersen – kontrabas
Terje Insugset – perkusie
Dawid Fortuna – bicie
Piotr Orzechowski – klavír
Bram Stadhouders - gitara
Adam Strug - spev

Grzegorz Piotrowski je považovaný za jedného z najlepších a najprogresívnejších hudobníkov mladej poľskej jazzovej generácie, ktorého štýl je porovnávaný s Janom Garbarekom . Bol vedúcou osobnosťou 16 zoskupení, pričom nahral viac než 20 albumov. Je uznávaný taktiež ako skladateľ, aranžér a hudobný producent. V súčasnosti sa orientuje na spoluprácu s nórskymi a holandskými interpretmi jazzovej scény.
Warmiak je biografický album inšpirovaný folklórom Warmie a Mazurska – prostredia blízke Grzechovmu rodisku „Krajine veľkých jazier“. Okrem autorských kompozícií sú na platni skladby majúce základ v ľudových piesňach – „ Tam na polu“, „U jeziorecka“, „Matulu moja“. Album, ktorý bol nahraný v štúdiách v Poľsku a Nórsku nahrala skupina hudobníkov zložená z „mladých vlkov“ poľského jazzu a Atom String Quarteta. Počas nahrávania v Oslo boli Piotrowského spoluhráčmi dvaja giganti európskej hudobnej scény – legenda ECM Arild Andersen (kontrabas) a mimoriadny perkusionista, tvorca Ice Music Terje Isungset.

Sponzori a partneri pre Jazz FOR SAle III. :
    ©2009 - 2012 Občianske združenie FORSA, všetky práva vyhradené | Powered by Intas, s.r.o. | Created by CODE2B, s.r.o.